GYIK

Gyakran ismétlődő kérdések – a GINOP-5.1.9.-17 A fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása a Dél-Alföldön programban

Ha bármilyen kérdésed lenne, melyre nem találsz a honlapon megfelelő választ, akkor a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot, akik készséggel segítenek Neked!

Valóban lezárult a program?

Igen. A programba való jelentkezés már  nem lehetséges.

Hol találom az aktuális információkat?

Aktuális információkért kérjük rendszeresen látogassa  “HÍREK” menüpontunkat.

Lesz-e még lehetőség pályázni, illetve milyen pályázati lehetőségek vannak?

A jövőbeni lehetőségekről nem tudunk nyilatkozni.

Miről szól, mit nyújt a program?

A Dél-alföldi régióban az egyéni, vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező 30 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására. A fiatalok segítséget kapnak üzleti tervük kialakításához, valamint pénzügyi támogatást az vállalkozásuk induló költségeihez.

A program a 25 évan aluliak számára az Ifjúsági Garancia Program közreműködésével valósul meg, így a munkaviszonnyal és tanulói jogviszonnyal nem rendelkező 25 év alatti fiatalok vállalkozóvá válásához is nyújt segítséget.

A program első komponensének célja az üzleti ötlettel rendelkező pályázók támogatása üzleti tervük kialakításához és megvalósításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, képzéssel, tanácsadással, mentorálással, a sikeres, piacképes, hosszú távon is jól működő vállalkozások létrehozása és a munkahelyteremtés elősegítése érdekében.

A program második komponensében, amelyet a Magyar Államkincstár (MÁK) írt ki a GINOP-5.2.7-18 pályázati felhívás alapján, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, az első komponensben nyújtott képzési programokat eredményesen elvégző, vállalkozásukat megalapító vállalkozók maximum 4.573.800 forint, vissza nem térítendő forrásban részesülhetnek induló költségeik támogatása céljából. További visszatérítendő támogatás igényelhető, hitel formájában a GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogram keretében. A támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő projekteknek a megítélt támogatás legfeljebb 50 %-ának megfelelő, maximum 2.500.000 forint összegű támogatási előleg biztosítható. (További részletek a Támogatás igénylése menüpontban.)

A program hatásterülete: a Dél-Alföldi régió, azaz Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye.

Kik vehetnek részt a programban?

Akik a programba vonáskor megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 • 18-25 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban sem képzésben nem vesznek részt és nem is dolgoznak (NEET fiatalok), valamint az Ifjúsági Garancia Program regisztrált alanyai, vagy
  25-30 év közötti fiatalok, akik a programba történő bevonáskor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők;
 • Magyarországi konvergencia régiókban található állandó, vagy ideiglenes, bejelentett lakcímmel rendelkezik (minden régió, kivéve Budapest és vonzáskörzete, Pest megye)
 • A programba vonáskor más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek.

A program második komponensében azok a pályázók vehetnek részt, akik:

 • rendelkeznek a GINOP-5.1.9-17 programban jóváhagyott üzleti tervvel,
 • sikeresen elvégezték a GINOP-5.1.9-17 programban meghirdetett képzést.
 • megalapították a vállalkozásukat (a frissen megalapított vállalkozás a pályázat benyújtása napján nem lehet idősebb 3 hónapnál!)

 

Mikor és hol lehet jelentkezni a programba?

Ha szeretnél vállalkozni a Dél-Alföldön (Csongrád, Békés vagy Bács-Kiskun megyében), és a fenti feltételeknek megfelelsz, regisztrálj és jelentkezz honlapunkon: www.gondolkozzunkokosan.hu!

 

Meddig jelentkezhetek a programba?

Előreláthatóan 2020. szeptemberéig, vagy a támogatási keret kimerüléséig.

 

Mikor és hol lesznek a következő tájékoztató rendezvények és kompetenciamérések?

A közelgő eseményeket minden esetben közzétesszük a honlapunkon a “RENDEZVÉNYEK” menüpontban, illetve regisztrált felhasználóink tömeges e-mail kiküldéssel megkapják azokat.

 

Milyen programelemek lesznek a program során?

Vállalkozási ismeretek bővítését, vállalkozói kompetenciák fejlesztését szolgáló engedélyeztetett képzés, többféle workshop, előadások, interaktív beszélgetések. Tanácsadó segítségével történő felkészítés az üzleti terv összeállítására és az üzleti terv elkészítésére. Mentorálás, mentorok általi támogatás az induló vállalkozások részére.

 

Milyen típusú képzések lesznek?

A képzés az alábbi témaköröket öleli fel: – vállalkozás létrehozását segítő képzés, – vállalkozás működtetésével kapcsolatos képzés – vállalkozói kompetenciát fejlesztő képzés, üzleti tervezés.

 

Mi a képzések időtartama?

A képzések 80 órása időtartamúak, a gyakorlatban 9-11 napot vesznek igénybe. A képző elsősorban 9-11 napos, intenzív képzéseket szervez, de amennyiben kiemelkedő igény van másféle struktúrára, pl hétvégi képzési napokra, a képző mérlegelhet.

 

Mikor kell regisztrált álláskeresőnek lenni?

A programba történő bevonás napján, azaz a szerződéskötéskor, ami a kompetenciamérések utáni és a képzés kezdete előtti időintervallumra esik.

 

Foglalkoztatott vagyok, nappali tagozatos hallgató vagyok, van már a nevemen többségi tulajdonban társas vállalkozás, üzemel a nevemen egyéni vállalkozás. Részt tudok venni  programban?

Nem. Csak és kizárólag olyan személy tud részt venni a programban, aki az egyéb megfelelőségi feltételek mellett a programba bevonás napján regisztrált álláskereső!

 

Hol lesznek a képzések?

A Dél-alföldi régió városaiban, a beküldött regisztráció és jelentkezési adatlapok, mint szándéknyilatkozatok alapján a résztvevők igényeihez próbáljuk igazítani a helyszíneket, de megyeszékhelyeken (Szeged, Kecskemét, Békéscsaba) biztosan.

 

Budapesten lesz-e képzés?

Nem, a képzéseink a Dél-alföldi régióban kerülnek lebonyolításra.

 

Mikor indul a képzés?

A képzések indulása legkorábban 2019 őszén várható. Erről a honlapunkon adunk tájékoztatást és a regisztrált felhasználóinkat e-mailben értesítjük.

 

Fizetni kell a képzésért?

A teljes képzés elvégzése esetén térítésmentesen vehetnek részt a programban a kiválasztás után a felnőttképzési és támogatási szerződést aláírók, azonban ha a képzést ezek után abbahagyja valaki, vagy a meghatározottnál nagyobb mértékben hiányzik, a képzés költségét meg kell fizetnie a képzést végző cég részére.

 

Mennyi pénzre lehet pályázni a „B” komponensben (GINOP-5.2.7)?

A program második komponensében,  amelyet a Magyar Államkincstár (MÁK) írt ki a GINOP-5.2.7-18 pályázati felhívás alapján, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, az első komponensben nyújtott képzési programokat eredményesen elvégző, vállalkozásukat megalapító vállalkozók maximum 4.573.800  forint, vissza nem térítendő forrásban részesülhetnek induló költségeik támogatása céljából. Ezen felül további visszatérítendő támogatást, igényelhetnek a  GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogram keretében.

 

Mit kell tenni ahhoz, hogy a támogatási összegre pályázhasson valaki?

A jelentkezőknek a pályázat „A” komponenséhez kapcsolódóan (GINOP-5.1.9): a kompetenciamérésen meg kell felelnie, akkor tud részt venni csak a képzéseken, illetve tudja igénybe venni a szolgáltatásokat, ha kiválasztásra került. Majd kiválasztása után részt kell vennie: a vállalkozói képzésen (itt tanúsítványt kell szereznie), előadásokon, üzleti terv megalkotását elősegítő tanácsadásokon. El kell készíteni a vállalkozás üzleti tervét, melyet bíráló bizottság értékel, és az üzleti terv elfogadásáról igazolást állít ki. (az előző pályázat tapasztalatai alapján csak ezután indíthatja a vállalkozását a pályázó.) A vállalkozást hivatalosan be kell jegyezni. Valamint el kell készíteni és be kell nyújtania pályázatát a „B” komponensben.

 

Mikor kell a céget megalapítani?

Az üzleti terv jóváhagyását követően, de a B) komponensre történő benyújtást megelőzően maximum 3 hónappal korábban alakult vállalkozások pályázhattak és várhatóan pályázhatnak majd.

 

Mire költhető az elnyert támogatás?

Az elnyert támogatási összeg minimum 70 százaléka személyi jellegű költségekre, azaz bérre, maximum 30 százaléka pedig átalány alapon számolható el!

 

Hogyan kapom meg az elnyert támogatási összeget?

Az elnyert támogatási összeget egy 12 hónapos, úgynevezett projektidőszak alatt kell elkölteni és elszámolni. Előlegként lehívható a támogatási összeg 50%-a. A továbbiakban, pedig 3 kifizetési kérelem benyújtására van lehetőség az említett egy éves időintervallum alatt.

 

Kell önerő a támogatási összeg elnyeréséhez?

Nem. A támogatás 100 százalékos finanszírozási intenzitású.

 

Meddig kell fenntartanom a vállalkozásomat? Mit kell vállalnom?

A 12 hónapos projektidőszakon túl még minimum 12 hónapig fen kell tartani a pályázatot nyert vállalkozást. Egyéni vállalkozás esetében a fenntartási időszak alatt tilos a szüneteltetés! A projektidőszak alatt 1 millió forint nettó árbevételt kell a vállalkozásnak generálnia.

 

Ha már van egyéni vállalkozásom indulhatok a pályázaton?

Nem, mivel más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező új egyéni, vagy társas vállalkozás támogatható csak jelen konstrukcióban.

 

Milyen vállalkozást alapíthatok?

Önálló (egyéni) vagy társas vállalkozás is alapítható azzal a megkötéssel, hogy csak egy vállalkozás alapításában lehet részt venni. Amennyiben társas vállalkozást alapít, akkor a vállalkozásban minősített többségi tulajdonnal (min. 75%) kell rendelkeznie, valamint be kell töltenie a vállalkozás vezető tisztségviselői posztját. A GINOP-5.2.7-18 pályázati felhívás 4. pontja írja le részletesen.

 

Indulhatunk e többen halmozott támogatásért?

Nem. Egy jelentkező egy céggel csak egy támogatási összegért pályázhat. Az elnyert támogatási összegek nem összevonhatók.

 

Mit kell tudnom az üzleti tervről?

A program során minden pontos információt megkapsz majd. Az üzleti terv elkészítésében ingyenesen, szakértői tanácsadók segítenek majd. Az üzleti terv a képzések elvégzését követően bármikor benyújtható. Azonban a vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázatok kerete véges, így érdemes mielőbb benyújtani az üzleti tervet, majd ennek jóváhagyását követően a vissza nem térítendő támogatásra pályázni.

 

Hol találom meg a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó pályázati kiírást?

A vissza nem térítendő támogatást nem a programot lebonyolító konzorciumtól lehet igényelni, hanem külön pályázat keretében.

https://gondolkozzunkokosan.hu/wp-content/uploads/2019/05/Kincstar_T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3_ginop.pdf

 

Van korlátozás a vállalkozás tevékenységi körére vonatkozóan?

Igen, ezt a vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázati felhívások 4.1 pontja tartalmazza. Pl. nem támogatható elsődleges mezőgazdasági tevékenység, növénytermesztés, állattenyésztés. Bármilyen 18 év feletti korhatárhoz kötött, szexuális témájú szolgáltatás, kereskedelem. Eszköz bérbeadás.

 

A jelentkezés során milyen dokumentumokat kell feltöltenem?

Egyelőre semmit, erről a sikeres jelentkezés után tájékoztatunk minden érintettet, ha aktualitást nyer.

 

Mit jelent az, hogy különleges bánásmódot igényel e?

A mennyiben bármilyen fogyatékkal él, jelezheti felénk az “akadálymentes” ügyintézés igénylését.

 

Mire lehet pályázni?

A támogatott vállalkozás által megvalósítandó kötelező tevékenységek és kapcsolódó elszámolható költségek:

 1. ca) Foglalkoztatás: a vállalkozást alapítójának gazdasági tevékenység ellátására irányuló közreműködése, azaz önfoglalkoztatás) továbbá – amennyiben az üzleti terv tartalmazza – a vállalkozás munkavállalójának foglalkoztatása a 12 hónapig tartó támogatási időszakban.

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó elszámolható költségek – a vállalkozási tevékenység megvalósításában közreműködő munkatársak költsége személyi jellegű ráfordításként az alábbiak szerint:

 1. bérköltség (munkaviszony),
 2. vállalkozói kivét,

iii. KATA adózónak kifizetett jövedelem

 1. a hatályos jogszabályok szerinti, munkáltatót terhelő adók és járulékok, KATA-s adózók kivételével

Bérköltség: A vállalkozó (egyéni vagy társas) személyes közreműködőként végzett tevékenységének az ellentételezése (beleértve a vállalkozói kivétet KATA adózó esetén a kifizetett jövedelmet), valamint az új munkavállaló bérköltsége. A bérköltség elszámolhatóságára az alábbi szabályok vonatkoznak:

 1. Bérköltségként maximum havonta 225 000 Ft, valamint a hatályos jogszabályok szerinti, munkáltatót terhelő adók és járulékok számolhatóak el, azaz a felhívás meghirdetésének időpontjában havonta összesen 272 250 Ft/hó.

KATÁ-s adózó saját jogviszonyára vonatkozóan csak a kapcsolódó, a személyes közreműködésért kifizetett jövedelem számolható el, amelynek összege havonta legfeljebb 272 250 Ft lehet.

 1. Részmunkaidős foglalkoztatás esetében a munkaidővel arányos bérköltség számolható el.
 2. A támogatást igénylő a 1. pontban meghatározottnál magasabb fizetést is vállalhat, azonban a konstrukció keretében támogatást ebben az esetben is legfeljebb a 1. pontban meghatározott összegben vehet igénybe, vagyis az efölötti rész nem támogatott, azt saját forrásból kell biztosítania.
 3. KATA adózó esetén az a jövedelem számolható el, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 10. § (3) bekezdése alapján a bevételből származtatható. A törvény alapján pedig a bevétel 60% minősül jövedelemnek. Abban az esetben amennyiben a kedvezményezett nem realizál bevételt, addig jövedelme sem keletkezik. Amíg nincs jövedelme és bevétele, addig ilyen formában nem elszámolható ez a költség.
 4. cb) Támogatható vállalkozásindítási tevékenységek és kapcsolódó elszámolható költségek és mértékük

A támogatást igénylő vállalkozás által megvalósítandó, az üzleti tervének megfelelő és a vállalkozásindításához szükséges alább felsorolt tevékenységekre a foglalkoztatáshoz kapcsolódó elszámolható költségek (ca) pont i-iv) alpont) maximum 40%-ának mértékéig terjedő átalányban részesül:

 1. Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság: Széchenyi 2020 Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei útmutató és arculati kézikönyv „KTK 2020” szerint.
 2. Projekt előkészítési tevékenységek (cégalapítás, ahhoz kapcsolódó ügyvédi szolgáltatás igénybevétele; kötelező engedélyek beszerzése). Az előkészítési tevékenységbe nem értendő bele az üzleti terv elkészítése.

iii. Eszközbeszerzés: új eszközök beszerzése (beleértve a szállítást, üzembe helyezést, betanítást közvetlenül az eszközhöz kapcsolódva).

 1. Eszközbérlés (a munkavégzéshez szükséges, a megfelelő munkafeltételek biztosításához szükséges eszköz bérlése).
 2. A tervezett gazdasági tevékenység ellátásához szükséges üzlethelyiség vagy iroda bérlése.
 3. Információs technológia-fejlesztés, beleértve az online megjelenés, e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások, modern vállalatirányítási és termelési környezet kialakításához kapcsolódó komplex vállalati infokommunikációs fejlesztések, üzleti alkalmazások támogatását is (új hardver, szoftver; domain név regisztráció és a hozzá tartozó webtárhely egyszeri díja, domain név regisztrációhoz kapcsolódó honlapkészítés (kötelező, amennyiben a domain regisztrációra is igényel támogatást).

vii. Immateriális javak beszerzése: Harmadik féltől piaci áron megvásárolt szabadalmak és egyéb immateriális javak (pl. licenc, oltalom), valamint ezen immateriális javakhoz (szellemi termékekhez) kapcsolódó hasznosítási jogok bekerülési értéke, amennyiben a tranzakcióra a piaci feltételeknek megfelelően került sor.

viii. Piacra jutás támogatása (piaci megjelenés (vásárokon, kiállításokon való részvétel),; marketingeszközök elkészítése, beszerzése, design tervezés (honlap, szórólap, hirdetés a helyi újságokban).

 1. Anyagbeszerzés: anyagköltségek, a vállalkozás létrehozásához, működéséhez szükséges anyagbeszerzés.
 2. Általános vállalatirányítási tevékenység.

A támogatott vállalkozás által benyújtott kérelem csak a fenti tevékenységekhez kapcsolódó elszámolható költségeket tartalmazhatja.

Az elszámolható költségek egyéb feltételeit a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 5. mellékletét képező Nemzeti szabályozás az elszámolható költségekről című dokumentum szabályozza.

 

A támogatási konstrukció háttere és célja:

Magyarország Kormánya felhívása alapján a Magyar Államkincstár a GINOP-5.1.9-17 felhívás keretében felkészített álláskeresők által megalapított vállalkozások induló költségeit továbbadott támogatás formájában támogatja. A program célja Magyarország kevésbé fejlett régióinak területén új kis-és mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező 18 év feletti álláskeresők (beleértve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő személyeket is) részére a Felkészítő szervezetek (GINOP-5.1.9-17 felhívás kedvezményezettjei) által jóváhagyott üzleti terv alapján indított vállalkozási tevékenység megvalósításának induló költségtámogatása.

 

A Támogatási konstrukció tartalma:

A támogatott vállalkozás által igényelhető támogatás maximum összege 4 573 800 Ft lehet a Magyar Államkincstár által nyújtott továbbadott támogatás formájában. A megítélhető támogatás a projekt elszámolható összes költségének maximum 100%-a.
A vállalkozóvá válás támogatása című továbbadott támogatást az alábbi támogatási elemek alkotják:

– A vállalkozásnál felmerülő bérköltség és,
– a bérköltségen felüli, a vállalkozás indításához szükséges tevékenységek költségei (a vállalkozó önfoglalkoztatásának és munkavállaló(k) foglalkoztatásának személyi jellegű ráfordításai 40%-a mértékéig átalány formájában) Az átalány alapján finanszírozható tevékenységeket jelen közlemény 8. pontja tartalmazza A továbbadott támogatásra vonatkozó döntés jogszabályban meghatározott döntéshozatali rend szerint történik.

 

Támogatott vállalkozásokkal kapcsolatos jogosultsági elvárások:

1) Olyan személy által alapított vállalkozásnak nyújtható támogatás, aki a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezik a GINOP 5.1.9-17 konstrukció keretében jóváhagyott üzleti tervvel, valamint a GINOP 5.1.9-17 programban a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal, és az általa létrehozott vállalkozás a támogatási kérelem benyújtása előtt maximum 3 hónappal korábban alakult.

2) A vállalkozásnak vállalnia kell, hogy a GINOP-5.1.9-17 konstrukcióban jóváhagyott üzleti tervét valósítja meg a támogatás keretében mind bevételi célját mind időtervét tekintve.

3) Továbbá a vállalkozásnak vállalnia kell, hogy a vállalkozás TEÁOR szerinti, illetve egyéni vállalkozók esetében az ÖVTJ szerinti főtevékenysége pontosan megegyezik az üzleti tervben meghatározott főtevékenységgel, azaz főtevékenységként új TEÁOR/ÖVTJ szám nem vehető fel és a főtevékenység a támogatási időszakon belül nem módosítható. Annak tényét, hogy a támogatott vállalkozás által megvalósított főtevékenység megfelel a támogatási kérelmében és az üzleti tervben foglaltaknak, a Kincstár a helyszíni ellenőrzés
során vizsgálhatja.

4) Amennyiben a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező személy társas vállalkozást alapít, abban minősített többségi tulajdonnal (75%) kell rendelkeznie, valamint be kell töltenie a vállalkozás vezető tisztségviselői pozícióját.

5) A vállalkozást alapítónak a támogatott vállalkozásban személyes közreműködőként kell részt vennie, főállású munkaviszony keretében.

6) A támogatási kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő más vállalkozásban közvetlen vagy közvetett többségi befolyást biztosító részesedéssel nem rendelkezhet, illetve annak egyedüli vagy többségi tulajdonosa nem lehet, más vállalkozásban nem tölthet be vezető tisztségviselői pozíciót.

7) A támogatott vállalkozás a devizajogszabályok alapján belföldinek minősülő Bt., Kft., egyéni vállalkozó illetve egyéni cég lehet, amely bejegyzett székhelye, telephelye(i) továbbá fióktelepe(i) Magyarországon, a kevésbé fejlett régiókban találhatóak.

8) A 651/2014/EU Rendelet I. melléklete alapján a támogatott vállalkozásnak mikro- vagy kisvállalkozásnak kell minősülnie.

9) A továbbadott támogatást igénylő vállalkozásnak nyilatkoznia szükséges a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg az adott vállalkozás által a megalapítás óta Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet vagy más, csekély összegű támogatásokra vonatkozó rendeletek alapján kapott csekély összegű támogatásokról.

10) A támogatott vállalkozás jogi forma szerint:
i. kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok közül:
GFO 113 – Korlátolt felelősségű társaság;
GFO 117 – Betéti társaság;
GFO 228 – Egyéni cég.
ii. SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók
GFO 231 – egyéni vállalkozó.
iii. Katv. hatálya alá tartozó vállalkozások (KATÁ-s vállalkozók)
GFO 231 – egyéni vállalkozó,
GFO 117 – betéti társaság.
lehet.

11) A vállalkozói támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség.

12) A támogatás fogadására, pénzforgalmának lebonyolítására, illetve a visszafizetések teljesítéséhez legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell saját bankszámlával, illetve ügyfélkapu regisztrációval.

13) A támogatási kérelem Ügyfélkapun történő benyújtására a támogatást igénylő vállalkozás/egyéni vállalkozó képviseletében eljárva a GINOP 5.1.9-17 programban képzési tanúsítvánnyal és üzleti tervvel rendelkező vállalkozást alapító természetes személy jogosult.

14) A támogatott vállalkozásnak vállalnia kell, hogy regisztrál a köztartozásmentes adózói adatbázisba. A támogatói okirat kibocsátásának és a támogatás kifizetésének feltétele, hogy a támogatást igénylő szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

 

Nem támogathatóak az alábbi vállalkozások:

– Nem támogatható olyan vállalkozás, amely felnőtt tematikájú (szexuális tartalmú, illetve 18 év feletti vendégkört kiszolgáló) szolgáltatás és ahhoz kapcsolódó tevékenységet végez.
– Nem támogatható olyan vállalkozás, amely lízing tevékenységet végez.
– Nem támogatható az a projekt, amelynek keretében a támogatást igénylő a támogatás által megvalósított fejlesztés eredményét – kölcsönzési cél kivételével – bérbeadási célra kívánja felhasználni.

– Nem támogatható olyan vállalkozás, melynek tevékenysége nem felel meg az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendeletben foglaltaknak.
– Nem támogatható olyan vállalkozás, mely jogerős végzéssel elrendelt felszámolási-, csőd-, végelszámolási, kényszertörlési, a megszüntetésére irányuló egyéb, vagy egyéb a támogatást igénylő fizetésképtelenségével összefüggésben indult eljárás alatt áll,
– Nem támogatható, azaz nem adható ki támogatói okirat olyan vállalkozásnak, melynek köztartozása van.
– Nem támogatható olyan vállalkozás, mely nem felel meg az Áht. 50. § (1) bekezdése szerinti követelménynek.
– Nem nyújtható támogatás elsődleges mezőgazdasági termékek előállításához.
– A benyújtott projekt más pályázati forrásból támogatásban nem részesülhet. A támogatást igénylő több pályázati felhívásra is benyújthatja támogatási kérelmét, de több nyertes támogatási kérelem esetén döntenie kell arról, hogy projektje megvalósításához melyik pályázati forrást veszi igénybe. Az elnyert támogatás más támogatással nem kombinálható, a támogatott vállalkozás azonban visszatérítendő támogatást igényelhet a GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogram keretében.
– Nem támogatható, azaz nem adható ki támogatói okirat és nem folyósítható támogatás olyan vállalkozásnak, melynek köztartozása van.

 

A támogatott vállalkozásnak nyújtott támogatás állami támogatási szempontú besorolása:

A Felhívás keretében a vállalkozásindításhoz kapcsolódó (továbbadott) támogatás a 2014-2020 programozási időszakra rendelt források felhasználására vonatkozó uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatási szabályokról szóló 255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet alapján közösségi versenyjogi szempontból csekély összegű támogatásnak minősül.

 

Jogszabály: 187/2019 korm rendelet  (Magyar közlöny) szerint:

 1. § (1) Az időközi kifizetési igénylést a támogatói okirat hatálybalépését követően, a támogatási időszak ötödik hónapjában, a támogatási időszak első négy hónapja során felmerült bérköltséggel való elszámolásra kell benyújtania a támogatást igénylőnek.

(2) Az időközi kifizetési igénylés alapján folyósítható összeg kiszámítása során a Kincstár a 44. § g) pont ga) és gb) alpontja szerinti esetben a támogatási időszak első három hónapja során felmerült bérköltséget és az ahhoz kapcsolódó átalány összeget veszi figyelembe, az állami adóhatóság nyilvántartásából származó adatok ismeretében.

(3) Az időközi kifizetési igénylésben a 44. § g) pont gc) alpontja szerinti esetben a támogatást igénylőnek meg kell adnia a támogatási időszak első négy hónapja során realizált bevételre vonatkozó adatokat is. Az időközi kifizetési igénylés alapján folyósítható összeg kiszámítása során a Kincstár a 44. § g) pont gc) alpontja szerinti esetben a támogatási időszak első három hónapja során realizált bevétel 60%-ának megfelelő összeget vesz figyelembe

bérköltségként és az átalány alapjául. A kifizetés feltétele továbbá a főállású kisadózó után az adott hónapokra a tételes adó megfizetése.

(4) A 44. § g) pont ga) és gb) alpontja szerinti esetben az időközi beszámolót a támogatói okirat hatálybalépését követően, a támogatási időszak kilencedik hónapjában, a támogatási időszak ötödik hónapjától kezdődően a nyolcadik hónappal bezárólag felmerült bérköltséggel és az ahhoz kapcsolódó átalánnyal való elszámolásra kell benyújtania a támogatást igénylőnek.

(5) A 44. § g) pont gc) alpontja szerinti esetben időközi beszámolót a támogatói okirat hatálybalépését követően, a támogatási időszak kilencedik hónapjában, a támogatási időszak ötödik hónapjától kezdődően a nyolcadik hónappal bezárólag realizált bevétellel és az ahhoz kapcsolódó átalánnyal való elszámolásra kell benyújtania a támogatást igénylőnek. A beszámoló elfogadásának feltétele továbbá a főállású kisadózó után az adott hónapokra

a tételes adó megfizetése.

(6) Az időközi beszámoló elfogadásáról a Kincstár a (2) és (3) bekezdésekben foglalt számítási módszertan szerint dönt, de az időközi beszámoló alapján támogatást nem folyósít.

 

 1. § (1) A záró elszámolásra irányuló kifizetési igénylést a támogatási időszak végét követő naptári hónapban kell benyújtani.

(2) A záró kifizetési igénylés vizsgálata, az annak alapján folyósítható összeg kiszámítása során a Kincstár a korábban jóváhagyott támogatási összegeket, az annak, valamint az időközi beszámoló alapjául szolgáló adatokat, továbbá

 1. a) a 44. § g) pont ga) és gb) alpontja szerinti esetben a támogatási időszak kilencedik hónapjától kezdődően a tizenkettedik hónappal bezárólag felmerült bérköltséget, az ahhoz kapcsolódó átalány összeget,
 2. b) a 44. § g) pont gc) alpontja szerinti esetben a támogatási időszak során realizált bevételt és az ahhoz kapcsolódó átalány összeget veszi figyelembe.

(3) A záró kifizetési igénylés alapján a 44. § g) pont gc) alpontja szerinti esetben a kifizetés feltétele továbbá a főállású kisadózó után az adott hónapokra a tételes adó megfizetése. A kifizetés feltétele továbbá, hogy az állami adóhatósághoz bevallott, a támogatási időszakot érintő adóévekre vonatkozó bevételek összege elérje a támogatást igénylő által a támogatási időszakra az időközi kifizetési igénylésben, az időközi beszámolóban,

valamint a záró elszámolásra irányuló kifizetési igénylésben nyilatkozott bevételek összegét.

(4) A záró elszámolásra irányuló kifizetési igénylésről a Kincstár az állami adóhatóság nyilvántartásából származó adatok ismeretében, a 48. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak alapján és a (2) és (3) bekezdésben foglaltak vizsgálatával dönt, és folyósít támogatást.