Tájékoztató

Gondolkozzunk Okosan! Üzleti ismeretek és akár 4,5 millió forint kezdőtőke 30 év alatti fiatalok részére vállalkozás indításához.

A program célja:

A Dél-alföldi régióban az egyéni, vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező 30 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására. A fiatalok segítséget kapnak üzleti tervük kialakításához, valamint pénzügyi támogatást a vállalkozásuk induló költségeihez.

A program az Ifjúsági Garancia Program keretében valósul meg, így a munkaviszonnyal és tanulói jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok vállalkozóvá válásához nyújt segítséget.

A program első komponensének célja az üzleti ötlettel rendelkező pályázók támogatása üzleti tervük kialakításához és megvalósításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, képzéssel, tanácsadással, mentorálással, a sikeres, piacképes, hosszú távon is jól működő vállalkozások létrehozása és a munkahelyteremtés elősegítése érdekében.

A támogatás mértéke, összege:

A program második komponensében,  amelyet a Magyar Államkincstár (MÁK) ír ki a GINOP-5.2.7-18 pályázati felhívás alapján, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, az első komponensben nyújtott képzési programokat eredményesen elvégző, vállalkozásukat megalapító vállalkozók maximum 4.573.800 forint, vissza nem térítendő forrásban részesülhetnek induló költségeik támogatása céljából, valamint további visszatérítendő támogatás igényelhető a projekt megvalósításához a GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogram keretében.

A program hatásterülete: a Dél-Alföldi régió, azaz Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye.

Kik vehetnek részt a programban?

Akik a programba vonáskor (képzés első napján) megfelelnek az alábbi feltételek mindegyikének:

  • 18-25 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban sem képzésben nem vesznek részt és nem is dolgoznak (NEET fiatalok), valamint az Ifjúsági Garancia Program regisztrált alanyai, vagy
  • 25-30 év közötti fiatalok, aki a programba történő bevonáskor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők;
  • Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megyében állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek.
  • A programba vonáskor más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek.
  • Megalapozott, életképes és piacképes vállalkozási ötlettel és vállalkozói attitűddel rendelkeznek.

A program második komponensében azok a pályázók vehetnek részt, akik:

  • rendelkeznek a GINOP-5.1.9-17 programban jóváhagyott üzleti tervvel,
  • sikeresen elvégezték a GINOP-5.1.9-17 programban meghirdetett képzést.
  • az üzleti terv elfogadása után megalapították a vállalkozásukat.